Category: Wonderful Indonesia


Selasa pagi yang cerah di bulan Oktober, hari ini saya akan jalan-jalan eh sori menjalankan tugas maksudnya untuk menghadiri pertemuan dengan Kementrian Lingkungan Hidup bersama delegasi perusahaan perkebunan dan HTI dari seluruh Indonesia di Belitung. Yoi Joliii di belitung broh…

I’m in Belitong

Bandar Udara Internasional H.AS. Hanandjoeddin

Saya depart dari Pekanbaru karena saat itu sedang ada tugas jalan-jalan juga eh sori lagi, sedang menjalankan tugas ke Pekanbaru. Jadwal pertemuan sebenarnya tanggal 10 Oktober, namun karena tidak ada direct flight dari PKU ke TJQ (Tanjung Pandan) maka saya putuskan ambil yang transit namun sampai di hari itu juga. Beruntungnya lagi, tanggal 9 kagak ada jadwal kek gitu….adanya di tanggal 8…wahahaha rejeki nomplok, jadi kalo gue berangkat tanggal 8 gue bakalan punya spare waktu kosong di tanggal 9.  Satu hari yang puaanjaang untuk berkelana meng-explore negeri laskar pelangi.

Oke, jadi rute flight saya hari ini adalah PKU-CGK-TJQ, arrive sekitar jam 18.00 dari Cengkareng ke Tanjung Pandan dan langsung ambil taksi ke kota (tarif 90rb Airport ke hotel). Saya stay 4 malam di BW Inn hotel, lumayan murah (500rb/malam).

Hotel ini letaknya persis di tengah kota, jadi mau kemana-mana gampang, nyari makan dekat, ke pantai dekat, pokoknya enaklah. Malam ini saya sudah booking sewa sepeda motor sama resepsionis hotelnya, tarif 100rb/hari, lepas kunci, isi bensin sendiri. Dapat motornya Honda Spacy helm in yang borosnya naudzubillah min dzalik… But, it’s okay lah, namanya  juga rental paket hemat. Keesokan paginya saya bersama rekan kerja kantor (Mbak Anisa) berangkat touring keliling Belitung (dia dapat rental Honda Vario yang lumayan baru dan iriiit bensin). Target pertama adalah menuju ke SD Laskar Pelangi, Desa Gantong/Gantung. Jarak dari kota ke gantung sekitar 1,5 jam naik motor.  Oia, HTM untuk masuk SD sekitar 15rb.

Kalo kalian belum pernah baca buku Laskar Pelangi nya Andrea Hirata or nonton film bajakan Laskar Pelangi, ya…kayaknya kurang bisa merasakan sisa-sisa kejayaan belitong di masa lalu. Setelah itu kami ke museum kata-nya Andrea Hirata. Sebuah rumah tua yang isinya kata-kata motivasi, poster, buku-buku lawas, koran majalah bekas, interior vintage, ada juga kedai kopi di belakang rumah. Harga Tiket Masuk 50rb, dapat buku saku laskar pelangi. Mahal? Tidak menurut saya, karena interior nya vintage dan instagramable, selain itu juga kan membantu masyarakat local dengan pemasukan dari wisatawan.

Aura vintage nya terasa banget, ga hanya di museum itu tapi di seluruh pulau. Hal itu bisa dirasakan saat kalian menuju ke Gantong ataupun Manggar.  Jalanan yang sepi dengan kondisi aspal yang bagus, kiri kanan masih banyak areal ladang. Sesekali terlihat rumah-rumah penduduk dengan arsitektur rumah lama, ada yang dari jaman belanda bo… dengan halaman yang masih luas, saya jadi teringat rumah-rumah di desa, rumah kakek, tempat saya menikmati masa kecil dulu. Baper gue….

Eniway, explore Belitung hari itu selesai dan to be continued dengan peserta yang lebih pecah ambyar lagi…

Ok, setelah acara resmi selesai, gue komporin kawan-kawan untuk patungan rental mobil lepas kunci 1 hari untuk keliling Belitung. Dapat peserta 6 orang + 1 additional follower yang agak kesiangan ikut gabung. Kami rental Avanza dengan tarif 250rb/hari BBM tanggung sendiri. Dan…berangkatlah rombongan Soiler (karena kebetulan mayoritas peserta adalah anak-anak tanah IPB adik-adik kelas gue) ke Gantong dan Manggar. Baliknya kami mampir ke Danau Kaolin yang warna danaunya biru karena bekas tambang kaolin (HTM Free/Gretong). Trus makan siang di Mie Atep…ini emie enak bingits deh…beneran lo-lo musti coba kalo ke Belitung. Very recommended broh….murah pulak harganya seporsi cuma 10-15rb klo ga salah, gw masih pengen nambah…tapi malu (gubraak).

Selain mie Atep, ada juga Kopi Kong Djie, belum ke Belitung namanya klo belum nyobain kopi Kong Djie, ada juga Kopi Ake (lokasinya di dekat Satam Square), itu dua-duanya Juarrraaaa rasa kopinya. Cobain deh broh…harga murah kok 10-15 rb an.

Bicara Belitung itu tentang laut yang biru dan pasir pantai yang putih. Sama seperti Pulau Bangka, Pulau Belitung juga memiliki banyak pantai yang cantik dengan pasir putihnya. Saya bersama kawan kawan bergerak ke pantai setelah makan siang di mie Atep.

Destinasi kali ini adalah pantai Tanjung Tinggi, dari kota Tanjung Pandan sekitar 30-45 menit ke arah utara. Ini pantai yang dibuat untuk syuting Laskar Pelangi, ada batu-batu besarnya gitu, tapi pantainya bersih, airnya biru, pasirnya putih…cakep deh..

Destinasi terakhir kami adalah pulau lengkuas, pulau ini bias dijangkau dengan naik boat (sewa boat) seharga 450rb, dengan waktu tempuh sekitar 30 menitan (gw lupa). Kami berangkat dari Tanjung Kelayang (lokasinya dekat Tanjung Tinggi), pantai tanjung kelayang juga ga kalah cantik, airnya biru, pasirnya putih. Banyak turis datang ke sini untuk snorkeling atau diving. Karena waktu yang terbatas, maka kami putuskan utk ke Lengkuas Island saja.

 

 

Setelah balik dari Pulau Lengkuas, kami kembali ke Tanjung Pandan, makan malam dan beli oleh-oleh, oia…kami nongkrong lagi ke Kedai Kopi Ake. Menghabiskan malam terakhir di Belitung sebelum balik ke tempat kerja masing-masing..(fyuh,,,besok kerja).

Oke deh….menjelajahi Belitung dalam 2 hari saja sudah banyak yang bisa kami explore, mulai dari tempat wisata maupun kulinernya.

See u in my next story…

 

BW

Aceh

Aceh is located on the northern tip of the island of Sumatra. Aceh is considered to be the place to begin the spread of Islam in Indonesia and plays an important role in the spread of Islam in Southeast Asia. Therefore, Aceh was dubbed the city of the Veranda of Mecca.

After the devastating tsunami in 2004, some areas in Aceh were damaged, including several tourist attractions in Aceh.

As time goes by, Aceh has managed to rise again and carefully arrange its territory, including in the tourism sector, which is a valuable asset of citizens’ pride.

Aceh does have extraordinary natural tourism potential, it is not surprising that many tourists make Aceh a favorite tourist destination when the holidays arrive.

The beauty of beaches, islands, waterfalls and mountains in Aceh is no longer a secret, so many tourists are willing to spend their vacation time exploring the natural beauty of Aceh one by one.

In addition to enchanting natural attractions, Aceh also has different tourism potential and is certainly interesting to visit. What tourist attractions are meant?

The following are recommendations for tourist attractions in Aceh that most visited:

  1. Baiturrahman Grand Mosque

    This mosque witnessed the enormity of the tsunami and became a place of refuge for the people of Aceh at that time.

    Baiturrahman Grand Mosque is a tourist icon of the city of Aceh with a magnificent and sturdy building texture with its domes which are dominated by black.

    The mosque built by Sultan Iskandar Muda is surrounded by seven towers with each black dome above. The existence of a large pool with a shower like the Indian Taj Mahal on the front yard makes this mosque look more beautiful and amazing.

     

    Baiturrahman Grand Mosque

    Mosque architectural design will amaze you. There are many Al-Quran letter carvings, extensive mosque pages, and pools of the Ottoman Sultanate. Some of these factors make the Baiturrahman Great Mosque crowned as one of the most beautiful mosques in Indonesia.

  2. Laut Tawar Lake

Danau Laut Tawar is a tourism potential of Aceh, a place for photo hunting favored by tourists.  Favored by young people who love adventure, also suitable for children to adults. Going alone is  cool, with community friends more fun, also when traveling with family.  A lake that holds a lot of  beauty, a story of origin, and this mystery, is very worth visiting. I love the panorama of beauty. I don’t know the history of the name’s origin. But from the friends’ stories at Takengon, it is so  named because the lake is as large as a sea with a fresh taste of water.  The combination of terrain, hills, and waters around Lake Laut Tawar presents charming natural beauty.

Laut Tawar Lake, view from above

clear lake, view from boat

To enjoy the beauty of Lake Laut Tawar we do not need to pay for the entrance ticket. We can freely choose which edge to relax for free. In some places the scenery is very beautiful. Don’t forget to enjoy culinary tours on the banks of the lake. Sipping Gayo coffee. Or eat depik fish that tastes delicious. Can I ask questions at the restaurant in Takengon. For lodging, we can choose to stay in Takengon City or lodging on the edge of the lake. Three times, I prefer to stay in Takengon city. Maybe another time choosing to stay at the edge of the lake.

 

3. Kuala Merisi Beach

Kuala Merisi Beach is a beach located in Aceh Jaya Regency. Like other beaches in Aceh, this beach was also one of the victims of the tsunami in Banda Aceh in 2004. But now Kuala Merisi offers beautiful panoramas that are perfect for families to visit during holidays. Apart from the natural beauty available, access to the beach is very easy.

This beach is located in Ketapang, Krueng Sabee District; This is one of the most visited beaches in Aceh, because it has very beautiful scenery and clean white sand on the shoreline.

Let’s go to the beach

lovely white sand

View from the hill

Moreover, the waves in the sea are not too high so it is relatively safe for you and your family to play on the beach. For those who want to enjoy this beach in a relaxed way can spread the mat and lie on the beach, sunbathe or just play with friends or loved ones. Kuala Merisi Beach is not suitable for those who like adrenaline activity, but you can enjoy seafood with stalls around the beach.

 

4. Aceh Tsunami Museum

In 2004, Aceh grieved. The tsunami came to take everything from Aceh. Residence, family, natural resources, and more. All that remains is damaged debris and bitter memories that cannot be easily forgotten by the survivors. Year after year passed and now Aceh has risen again. They even rose to become stronger and determined not to forget the big disaster.

From there it was born a magnificent building that will be a reminder of how powerful the tsunami was at that time. The Aceh Tsunami Museum, the place where the names of the dead were carved at once became a place where tourists could feel when the seconds of the tsunami arrived.

The museum, which is now one of the most crowded tours in Banda Aceh, has other functions. The Aceh Tsunami Museum is specially designed so that it can be used as a place to secure  yourself when a tsunami threat comes. No wonder the museum is also often referred to as ‘Rumoh Aceh Escape Hill’. In the area near the museum a hill-shaped park was built that was expected to prevent sea waves.

The roof of the museum is also deliberately made sloping so that later it can accommodate the residents. So when the tsunami threat comes again at least the number of victims can be minimized.

Space of Sorrow

Tsunami museum

 

5.  Sabang

Sabang is included in the province of Aceh, but Sabang is located on Pulau Weh. Sabang has many small islands scattered on the north and west side with Weh Island as its largest island, and Rondo Island as the northernmost island.

Known as the zero point of the western part of Indonesia, the city of Sabang is now being accelerated to become a tourist city. The city of Sabang has the largest island, namely Pulau Weh, which is about 45 minutes sailing on a fast boat from the port of Ulee Lhue, Banda Aceh.

The beauty of nature and the waters of Pulau Weh as another name for the city of Sabang is quite beautiful, even some tourists say the panoramic sea waters on the island is like a piece of heaven in the world.

The chunks of colorful coral reefs and the variety of unique types of ornamental fish, are easily seen by the eye by only diving about two to three meters such as in the waters of Iboih and Gapang.

Sabang Tourism Map

I Love Sabang

Sabang…it’s all about the beach

Iboih Beach

Actually there are many more natural beauty in Aceh.
so, what else do you think …

Pack your stuff, invite your friends, order tickets now..
visit the natural beauty of Indonesia!

 

see u in next post…

bhe